Renkli patates salatası; herkesçe bilinen klasik salata malzemelerinin patates püreleriyle özgün bir şekilde birleştirilmesi sonucu elde edilen; lezzetli olduğu kadar görünüşü de cezbedici olan bir tariftir. Hazırlamak isteyenler için yazının devamında gerekli malzemeler listesi ve adım adım renkli patates salatası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.
Renkli patates salatası için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
8 dal maydanoz
3-4 çay kaşığı tuz
5 adet patates
3 adet havuç
1,5 tatlı kaşığı pul biber
Yarımdan biraz az mor lahana
1 çay bardağı zeytinyağı
Renkli patates salatası tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra renkli patates salatası tarifine başlanabilir. Her salata tarifinde olduğu gibi renkli patates salatasında da malzemeler uygun bir şekilde karıştırılacak, baharatları eklenecek ve sonunda istenen tat elde edilecektir.
Öncelikle bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin renkli patates salatası için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; 5 adet patatesin kabukları güzelce soyulur. Ardından patatesler yıkanır ve 4-5 parçaya dilimlenerek bir kenara konur. Ardından havuçlar da çöplerinden ayıklanır ve dış tabakasından temizlenip yıkanarak rendelenir. Mor lahana da yıkanır ve rendelenerek ince ince parçalara ayrılır. Maydanoz da yıkandıktan sonra ince ince kıyıldıktan sonra hazırlıklar tamamlanmış olur.
Artık renkli patates salatası tarifinin ilk adımı uygulanabilir. Uygun bir tencereye ılık su doldurulur. Kaynamasına yakın vakitte dilimlenmiş patatesler bu tencereye atılarak haşlanır. Patateslerin haşlanmasında tam tersi işlem sırası da uygulanabilir fakat önceden dilimlenmeleri daha iyi haşlanmalarını sağlayacaktır.
Patatesler haşlanırken havuç sosunun hazırlanmasıyla renkli patates salatası tarifine devam edilir. Küçük bir tavaya yeterince sıvı yağ konarak kızartılır; ardından havuç rendeleri de bu tavaya atılır ve 4-5 dakika kadar kavrulur. Sonrasında bir kenarda bekletilir.
Bu sırada patateslerin haşlanması tamamlanmış olacağından; ocaktan alınır ve soğutmadan püre haline getirilir. Püre haline getirilen patatesler dört eşit parçaya ayrılır.
Eşit dilimlere ayrılmış olan patates pürelerinden birine havuç rendesi boca edilir ve iyice homojen oluncaya kadar karıştırılır. Aynı şekilde diğer bir püreye de lahana eklenir ve karıştırılır. Sırasıyla diğer pürelere de maydanoz ve pul biber eklenerek karıştırılmasıyla birlikte renkli patates salatasının kısımları tamamlanmış olur. Son olarak her birine iki yemek kaşığı zeytinyağı ve bir çay kaşığı tuz ekilir; bir süre daha karıştırılır.
Renkli patates salatası tarifinin son adımı olarak; uygun büyüklükte bir borcamın içine her biri farklı aromalarla karıştırılan bu püreler sırayla üst üste dizilir. Dizildikten sonra renkli patates salatası tabaklara konur ve servisi yapılır.
Renkli patates salatası tarifi tamamlanmıştır, afiyet olsun.