Yoğurtlu patates salatası; misafirliklerde, gün yemeklerinde, vs. Birçok yerde özellikle ev hanımlarının vazgeçilmez salata tariflerinden biridir. Bu kadar tercih edilen bir tarif olmasının sebeplerini sıralayacak olursak; temel malzemelerinin (Patates, yoğurt, vs.) ucuz ve kolay bulunabilir olması, tarifin son derece basit ve zahmetsiz olması, bu az zahmete rağmen epey lezzetli ve hoş bir salatanın elde edilmesi gibi birçok durum gösterilebilir. Aşağıda da bu vazgeçilmez tariflerden biri olan yoğurtlu patates salatası tarifinin hazırlanışını ve tarif için gerekli malzemeleri inceleyeceğiz:
Yoğurtlu patates salatası için gerekli malzemeler
3-4 adet patates
3-4 tatlı kaşığı mayonez
5-6 tatlı kaşığı yoğurt
Pul biber
Tuz
Nane ve isteğe bağlı olarak diğer baharatlar
4-5 yemek kaşığı garnitür
Yoğurtlu patates salatası tarifi nasıl yapılır?
Tarife başlamadan önce, her yemekte olduğu gibi yoğurtlu patates salatasında da temel malzemelerin bazı işlemlerden geçirilerek tarife hazır hale getirilmesi gereklidir. Bu temizleme ve hazırlama işleminin özenle yapılması çok önemlidir. Bunun için; ilk olarak patateslerin kabukları soyulmalı ve iyice yıkanmalıdır. Bu patatesler daha sonra haşlanacağı için kabukları dikkatle soyulmalıdır. Aksi takdirde haşlama sırasında patatese zarar verebilir. Soyulup yıkandıktan sonra ise patatesler isteğe bağlı olarak parçalar halinde veya bütün halinde bırakılır. Bizim önerimiz ise abartılı derecede küçük olmaması şartıyla parçalara ayırmaktır. Çünkü bu şekilde patatesler daha kolay haşlanacaktır. Patatesler dışında yoğurdun da taze olmasına ve suyunun çok çıkmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Diğer malzemeler zaten genellikle marketlerden hazır olarak temin edilebilmektedir.
Yukarıda bahsedilen hazırlıklar yapıldıktan sonra yoğurtlu patates salatası tarifine başlanabilir. Bunun için; ilk adımda bahsedildiği gibi patateslerin haşlanması ve salata yapmaya uygun bir duruma getirilmesi gereklidir. Yani suda haşlanan patatesler alınır ve uygun bir kabın içerisinde kaşık, bıçak, çatal, vs. Cisim yardımıyla püre haline getirilir. Püre haline getirilirken patateslerde en ufak bir topak dahi kalmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Aksi takdirde yoğurtlu patates salatası için patatesleri diğer malzemelerle karıştırırken sıkıntı yaşanacaktır. Ayrıca patateslerin haşlanır haşlanmaz püre haline getirilmesi çok önemlidir. Eğer patatesler bekletilip soğumalarına sebep olunursa; bu soğuk patatesler tahmin edileceği gibi püre haline getirilemeyecektir.
Temel malzeme olan patatesler anlatıldığı gibi hazırlandıktan sonra sıra yoğurtlu patates salatasının soslarını hazırlamaya gelmiştir. Bunun bir kabın içerisinde; hazırlanmış olan yoğurt ve mayonez karıştırılır. Bu karışımın iyice bir olup homojen hale gelmeleri sağlandıktan sonra istenen miktarda tuz da eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Tuzun da iyice karışması sağlandıktan sonra son olarak garnitür eklenir. Bu elde edilen karışım; öncesinde bir kapta püre haline getirilen patateslerin üzerine dökülür ve her kısımda eşit miktarda olacak şekilde yayılır. Şunu da belirtmek gerekir ki; yoğurt, tuz, mayonez, garnitür karışımının sırası tamamen keyfidir. Hatta isteyen patates püresi üzerinde dahi karışımı hazırlayabilir.
Sosunu da pürenin üzerine döktükten sonra yoğurtlu patates salatası için artık çok zahmetli bir işlem kalmamıştır. Son olarak; baharat niyetine hazırlanmış olan pul biber, nane ve varsa eklenmek istenen diğer çeşitler de hazırlanmış olan püre; yoğurt karışımı üzerine eşit şekilde serpilir. Yoğurtlu patates salatası daha sonra uygun servis tabaklarına alınır ve servis edilir.