Fırında Patates ve Etle Yapılan Güveç Tarifi
Malzemeler:
- 500 gram kuşbaşı doğranmış dana eti veya kuzu eti
- 4-5 adet orta boy patates
- 2 adet soğan
- 2 adet havuç
- 3-4 diş sarımsak
- 2 adet domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- İlk olarak, etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın ve etleri her yönü altın rengi olana kadar kavurun. Kavurma işlemi sırasında tuz ve karabiber ekleyin.
- Soğanları ince ince doğrayın, havuçları halka şeklinde dilimleyin. Sarımsakları ince kıyın veya ezin. Patatesleri iri küpler halinde doğrayın.
- Etleri kavurduktan sonra, aynı tavaya soğanları ekleyip yumuşayana kadar soteleyin. Ardından havuçları ve sarımsakları ekleyip birkaç dakika daha pişirin.
- Domatesleri rendeleyin veya küp küp doğrayın (veya domates salçasını ekleyin) ve tavaya ilave edin. Kekik ve pul biberi de ekleyip karıştırın.
- Bu karışımı, fırına dayanıklı bir güveç kabına aktarın. Üzerine doğranmış patatesleri ekleyin ve malzemeleri karıştırın.
- Sıcak su veya et suyunu ekleyin, üzerine kalan zeytinyağını gezdirin. Kapağını kapatın veya alüminyum folyo ile örtün.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, yaklaşık 1,5-2 saat pişirin. Pişme süresinin son 15-20 dakikasında kapağını açarak üzerinin kızarmasını sağlayın.
- Güveç, etler yumuşak ve patatesler pişmiş olana kadar fırında kalmalıdır. Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Etleri önceden marine etmek (zeytinyağı, sarımsak ve baharatlarla birkaç saat bekletmek) lezzetini artırabilir.
- İsteğe bağlı olarak, güvece yeşil biber, mantar veya bezelye gibi sebzeler ekleyebilirsiniz.
- Pişirme süresi etin türüne ve fırının özelliklerine göre değişebilir, bu yüzden ara sıra kontrol edin.
- Servis sırasında üzerine taze maydanoz veya dereotu serpebilirsiniz.
|