Patates kızartması için domates sosu nasıl hazırlanır?
Çıtır patates kızartmalarınıza lezzet katacak, taze malzemelerle hazırlanan ev yapımı bir domates sosu tarifi. Doğal aromaların birleşimiyle hazırlanan bu sos, dışarıdan alınan hazır soslara sağlıklı ve lezzetli bir alternatif sunuyor.
Patates Kızartması İçin Ev Yapımı Domates Sosu Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet olgun domates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 küçük soğan (ince doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı şeker (isteğe bağlı, domateslerin asiditesini dengelemek için)
- 1/2 çay kaşığı kuru fesleğen veya kekik
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 su bardağı sıcak su
Hazırlanışı:
- Domateslerin kabuklarını soyun. Bunun için domateslerin üzerine çizik atıp kaynar suda 1 dakika beklettikten sonra soğuk suya alarak kolayca soyabilirsiniz.
- Soyulmuş domatesleri küp küp doğrayın.
- Bir tencereye zeytinyağını alıp ısıtın. Soğanı ekleyip yumuşayıncaya kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip 1-2 dakika kavurmaya devam edin.
- Doğranmış domatesleri, tuz, karabiber, şeker ve baharatları ekleyin.
- Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişirin.
- Domatesler iyice eriyip sos kıvamına gelince blender ile pürüzsüz hale getirin.
- İsterseniz sosu bir süzgeçten geçirip çekirdeklerinden arındırabilirsiniz.
- Sosu oda sıcaklığına geldikten sonra servis yapın.
Püf Noktaları:
- Domatesler ne kadar olgun ve kırmızı olursa sosun rengi o kadar güzel olur
- Sosun kıvamını kontrol ederek su miktarını ayarlayabilirsiniz
- İsteğe bağlı olarak bir miktar acı biber ekleyerek sosu baharatlandırabilirsiniz
- Sosu buzdolabında kapalı kapta 3-4 gün saklayabilirsiniz
Servis Önerisi:
- Sıcak patates kızartmalarının yanında taze hazırlanmış bu domates sosunu servis edebilirsiniz
- Üzerine taze fesleğen yaprakları serperek sunum yapabilirsiniz
|