Patatesli Glutensiz Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 orta boy patates
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay bardağı glutensiz galeta unu veya mısır unu
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber
- Zeytinyağı
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar su ile haşlayın. Suyunu çekince ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğan ve sarımsakları ince ince doğrayıp, zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Haşlanmış mercimek, ezilmiş patates, kavrulmuş soğanlı karışımı, ince kıyılmış maydanozu ve tüm baharatları derin bir kasede karıştırın.
- Glutensiz galeta ununu veya mısır ununu yavaş yavaş ekleyerek, ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun.
- Hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, köfte şekli verin.
- Köfteleri servis tabağına alıp, buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen köfteleri ister çiğ olarak, isterseniz az yağda hafifçe kızartarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimek ve patatesin iyice soğuması, köfte karışımının kıvamı için önemlidir.
- Glutensiz galeta unu yerine, mısır unu veya pirinç unu da kullanabilirsiniz.
- Köfteleri şekillendirirken ellerinizi ıslatmak, karışımın ele yapışmasını önler.
- Dinlendirme süresi, köftelerin daha lezzetli olmasını sağlar.
Servis Önerisi:
- Marul, limon ve nar ekşisi ile servis edebilirsiniz.
- Yanında yoğurt veya cacık ile sunabilirsiniz.
|