Patatesli Gül Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber, pul biber (isteğe bağlı)
- Yarım su bardağı sıvı yağ (üzeri için)
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
- Çörek otu veya susam (serpmek için)
Yapılışı:
- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kasede ezin.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun, patates püresine ekleyin.
- Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırarak iç harcını hazırlayın.
- Yufkaları tezgaha serin, her birini 4 eşit parçaya bölün.
- Her parçanın geniş kenarına patatesli harçtan ince bir şerit halinde yayın.
- Yufkayı rulo şeklinde sarın, sonra bir uçtan başlayarak gül şekli verecek şekilde kıvırın.
- Yağlanmış fırın tepsisine gül böreklerini dizin.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında altın rengi alana kadar pişirin.
Sodalı Börek Tarifi
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı soda (maden suyu)
- 250 gram lor peyniri veya beyaz peynir
- 1 demet maydanoz
- Tuz, karabiber
- 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
- Çörek otu (serpmek için)
Yapılışı:
- Bir kasede sıvı yağ ve sodayı karıştırın.
- Lor peyniri, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi ekleyip iç harcını hazırlayın.
- Yufkaları tezgaha serin, her birini yağ-soda karışımına batırıp çıkarın.
- Yufkaları üst üste koyup, iç harcı yayın ve rulo şeklinde sarın.
- Ruloyu istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
- Yağlanmış tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin.
- 180°C fırında kızarana kadar pişirin.
Püf Noktaları:
- Yufkaları çok fazla ıslatmamaya dikkat edin, aksi halde yırtılabilir.
- İç malzemelerini istediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.
- Fırını önceden ısıtın, börekler daha çıtır olur.
|