Patatesli yaprak sarma nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Geleneksel sarmalara farklı bir yorum getiren patatesli yaprak sarması, hem doyurucu hem de pratik bir lezzet sunuyor. Asma yapraklarının içinde patates ve pirinçle hazırlanan nefis harç, zeytinyağlı pişirme tekniğiyle hafif bir yemek alternatifi oluşturuyor. Vejetaryen beslenenler için ideal olan bu tarif, farklı servis seçenekleriyle sofraları zenginleştiriyor.

23 Kasım 2025

Patatesli Yaprak Sarma Tarifi


Malzemeler:

  • 1 kavanoz (yaklaşık 500 g) salamura asma yaprağı
  • 4 orta boy patates
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 su bardağı sıcak su
  • Yarım limonun suyu

Hazırlık Aşaması:


  • Asma yapraklarını tuzlu sudan çıkarıp bol suyla yıkayın ve süzgece alın
  • Patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın
  • Soğanı ince ince doğrayın
  • Pirinci yıkayıp süzün

İç Harcın Hazırlanışı:


  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın
  • Doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
  • Doğranmış patatesleri, pirinci, naneyi, karabiberi ve tuzu ekleyip karıştırın
  • 2-3 dakika daha kavurup ocaktan alın

Sarma İşlemi:

  • Asma yapraklarının sert damarlı kısımlarını kesin
  • Yaprakların parlak yüzü alta gelecek şekilde tezgaha yerleştirin
  • Her yaprağın sap kısmına 1 tatlı kaşığı iç harçtan koyun
  • Yaprakları önce yanlardan, sonra üstten rulo şeklinde sarın
  • Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin

Pişirme:

  • Sarmaların üzerine 4 su bardağı sıcak su ekleyin
  • Limon suyunu ilave edin
  • Üzerine bir tabak kapatarak sarmaların dağılmasını önleyin
  • Kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirin
  • Suyunu çekince ocaktan alın ve 15-20 dakika dinlendirin

Servis Önerisi:

  • Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz
  • Üzerine yoğurt dökerek servis edebilirsiniz
  • Yanında turşu ile servis edebilirsiniz

Not:

  • Patatesli sarma vejetaryenler için ideal bir seçenektir
  • Sarmaları daha lezzetli olması için 1 gece buzdolabında bekletebilirsiniz
  • İsteğe bağlı olarak iç harca çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Rulo Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Ton Balıklı Patates Salatası
Ton Balıklı Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
3 Renkli Patates Salatası
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Hardallı Patates Salatası ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
Yumurtalı Patates Salatası Tarifi ve Malzemeleri
;